Eläimet

Perheeseemme on aina kuulunut eläimiä. Eläinystävämme ovat osa elämäämme. Tällä hetkellä meillä asustaa koiria, kissoja, lampaita, kaneja ja kukko kanoineen.

Pari vuotta sitten rakas lypsykuttuni kuoli. Kahdeksan vuotta Vilma-vuohi antoi perheellemme maitoa. Maidosta tein juustoa ja käytin sitä ruoan valmistukseen.

Vuohien jälkeen meille tuli lampaita. Lampaat pitävät pihat siistinä ja niiden villasta saa kaunista lankaa. Rukilla ja erityisesti värttinällä kehräämisestä on tullut minulle rakas harrastus.

Koiramme ovat Harmi ja Lihkku. Harmi on 10-vuotias irlanninsusikoiran ja saksanpaimenkoiran sekoitus. Harmi on persoona. Lihkku, lempinimeltään Possu, on 9 v. paimensukuinen suomenlapinkoira.

Kissamme ovat Taran, Piu, Taika, Ernesti ja Tamara. Kissat ovat leikattuja maatiaiskissoja ja toimittavat tärkeää hiirtenpyytäjien virkaa.

Kanimme kulkevat nimillä Elina ja Pikku. Pikku on parivuotias kääpiöluppakorvakani ja Elina temperamenttinen ranskanluppis.

Tällä hetkellä kanojamme ilahduttaa Iisakki-kukko. Kanat ja kukko ovat kaikenkirjavia maatiaissekoituksia. Kanat huolehtivat, että meillä on tuoreita munia tarjolla.

Perheessämme kaikki osallistuvat eläinten hoitoon. Päivittäisiä hommia on eläinten ruokkiminen, juottaminen ja koirien ulkoiluttaminen. Kesällä aikaa vie aitausten ja rakennusten nikkarointi sekä heinätyöt. Onneksi meitä on monta jakamassa askareet.

Suuria hetkiä eläinten kanssa: kävelyretket lampaiden ja koirien kanssa metsässä, kissat käpertyneinä viereen kehräämään, kanien silittely ja kanojen puuhastelun tarkkaileminen. Unohtumaton kokemus on, kun näkee eläinlapsen syntyvän.