Hampaiden kiristelyä

On ihmisiä, jotka ottavat itsensä kovin vakavasti – tunnustan, en kuulu siihen ryhmään. Iän myötä sitä tulee itselleen armeliaammaksi. Olen ajatellut, että ulkoiset seikat ovat merkityksettömiä.

Kuukausi sitten hammaslääkärissä halogeenivalojen alla suu äärimmilleen auki venytettynä, kun lääkäri totesi, että hammas on poistettava, tuumasin: EI. Mietin, että tästä se alkaa – kiskovat yksitellen irti purukalustoni ja saan louskuvat tekohampaat, lakkaan hymyilemästä, herkeän olemasta minä. Miten sellaista voi tapahtua henkilölle, joka harjaa säännöllisesti hampaansa?

On ihmisiä, jotka narskuttavat hampaita öisin – siihen osastoon minä kuulun. En ole asiaa sen kummemmin pohtinut; toiset kuorsaavat, kuolaavat ja eräät potkivat unissaan. Suotakoon meille kaikille pikku omituisuutemme. Mutta kirskuttaminen vaurioittaa hampaiden pintaa ja saattaa aiheuttaa päänsärkyä ja.. Hammas voi haljeta ja se pitää poistaa. Lääkäri ilmoitti, että saan suuhuni kiskot, joita pidetään öisin. Säilyvät sitten loput palikat ehjinä.

Operaation jälkeen halusin nähdä hampaan. Siinä se oli – palasina. Kieli vilahtaa vaistomaisesti tyhjään koloon suussa. Nastahampaaseen ei ole varaa. Olisi opeteltava nauramaan hillitysti. Mutta mitä yhdestä hampaasta, onhan pää sentään tallella.

4 kommenttia

 1. Tuuli on Huhtikuu 12th, 2010

  Joen isä täyttää 94 toukokuussa, hän kävi hammaslääkärissä ja sanoivat, että pari hammasta pitää poistaa ja melkein kaikissa hampaissa on reikiä….kyllä jossain kohtaa pitäisi saada hammaslääkäri rauha, ainakin kun on yli 90v.

 2. Miira on Huhtikuu 13th, 2010

  Niinhän se on – enemmän armoa ja inhimillisyyttä vanhusten hoitoon!

  Kunpa olisimme kuin krokotiilit, joille kasvaa menetetyn hampaan tilalle aina uusi.

 3. Miira on Huhtikuu 27th, 2010

  No niin.. Sain kiskot suuhuni. Eivät ne muistuta ollenkaan junarataa, ovat kuin nyrkkeilijöiden hammassyndit. Aluksi tuntui epämiellyttävältä yrittää nukkua jotain ylimääräistä suussa. Heräilin ja näin painajaisia, että minua kidutetaan. Sitten niihin tottui. Kaivan illalla punaisesta muovirasiasta kiskot esille ja tungen ne suuhuni. Näytän nyrkkeilijältä.

  Huomasin myös, etten ole ongelmani kanssa yksin. Muitakin narskuttelijoita on ilmaantunut. Terveisiä vain kaikille hampaiden kiristelijöille:-)

 4. Satu on Elokuu 9th, 2010

  😉 Asennetta.