Elossa!

Vastasin puhelimeen aamu-unisella äänellä ja ystäväni huokaisi luurin toisessa päässä: “Olet hengissä!”

Kun minä illalla kahlasin hangessa koirien kanssa ja nautin lumikinoksista, lähettyvillä kaltaisemme perhe matkasi autolla. Automatka päättyi keski-ikäisen äidin ja vuonna -92 syntyneen pojan kuolemaan. Ajamme usein samaa väylää, jolla onnettomuus tapahtui. Tie on paikoin mutkainen ja reitillä on todella vaarallinen mäki – silti nopeusrajoitus on 80 km.

Nurmijärvellä autojen määrä on lisääntynyt kymmenessä vuodessa lähes 50:llä prosentilla. Iso osa teistä on läpikulkureittejä halki Nurmijärven jonnekin muualle (Helsinkiin, Hyvinkäälle, Tuusulaan, Järvenpäähän…). Nämä tiet ovat Tiehallinnon teitä, toisin sanoen valtion ylläpitämiä väyliä. Tiehallinnolla on listallaan suuri määrä parannuskohteita, mutta ei tarpeeksi rahaa. Rahaa oli luvattu lisää, mutta lupaukset peruttu – taantuman vuoksi.

Aion sytyttää illalla kynttilän – menehtyneelle äidille ja lapselleen. On tulossa kaunein joulu vuosiin – siis myös lumisin. Höllentäkää kaasujalkaa ja ajakaa varovasti. Joulurauhaa.