Sikamaista

Koulut alkoivat ja sikainfluenssatiedotteet putkahtivat lasten mukana koteihin. Pelätty tauti on lähellä. Tiedotusvälineet ovat huolehtineet puolisen vuotta siitä, että epidemia pysyy ajatuksissamme. Terveyskeskukset ja sairaalat on järjestetty uudelleen ja henkilökuntaa ohjeistettu. Rahaa on käytetty paljon ja käytetään vielä lisää. On varauduttu.

Yksi lapsistamme tuli kesken koulupäivän kotiin ja valitti lihassärkyä, pääkipua ja pahoinvointia. Mittasin kuumeen – lämpöä oli 38,6. Soitin terveyskeskukseen. Oireet viittasivat sikainfluenssaan. Kysyin, otetaanko verikoe, jolla varmistetaan tai suljetaan pois tauti, saavatko sisarukset mennä kouluun, joudummeko koko perhe eristyksiin? Ei mitään sellaista. Ystävällinen hoitaja kertoi, että tautiin suhtaudutaan kuin tavalliseen flunssaan, jos on perusterve ihminen: lepoa, nestettä ja särkylääkettä, oireettomat sisarukset saavat mennä kouluun. -Entä se verikoe, mistä voin olla varma, onko talossamme virustauti? -Verikoetta ei oteta. -No eihän asiasta sitten ole varmuutta.

Soitin vielä yksityiselle lääkäriasemalle ja kysyin, voisinko tuoda lapsen verikokeeseen? Hoitaja valisti, että ei ole sellaista verikoetta, jolla taudin voi todeta.

Seuraavana aamuna nuori potilas voi paremmin. Taisimme selvitä säikähdyksellä. Jäämme odottamaan seuraavaa mahdollista sikainfluenssaa.

Ai niin, viime viikon uutinen: “Sikainfluenssarokotetta aiotaan testata suomalaislapsiin.”

5 kommenttia

 1. Tuuli on Elokuu 20th, 2009

  Täällä kanssa kohistiin ja pasuunoita soitettiin ennen kesää, WHO julisti hälytystilan ylimpään, eli kuutos asteelle. Sonny tuli kipeeksi ja minä kauhuissani viemään lääkäriin ja kyselemään koulun porukoilta, että onko ne nyt kaikki kipeenä
  luokalla…. no, joka paikassa hiukan hihiteltiin, että ihan vaan flunssa se on. Kyllä
  äitejä pidetään pelossa…en ole enää lukenut mitään koko aiheesta, se tulee jos on tullakseen ja sitten katsotaan uudestaan.

 2. Miira on Elokuu 21st, 2009

  Mutta ei hätää, rokotetta testataan suomalaislapsiin – ehkä tulokset julkaistaan siellä toisella puolella palloakin:-) Ja jos ei lapsille ala kasvaa kärsä tai saparo, niin rokotus saatetaan ottaa käyttöön maailmanlaajuisesti;-)

 3. Tuuli on Elokuu 21st, 2009

  Toivotaan nyt ettei ole sivu-vaikutuksia, tai että olis vaan hiukka arkuutta pistokohdassa, eikä kärsää 8-0

  Miks ei ne testaa aikuisiin ensin???? HÖH

 4. Pia on Elokuu 30th, 2009

  Kuulin radiosta että sikalentsun toteamiseksi otetaan limakalvolta pumpulipuikolla näyte (nenästä) ja tutkiminen vie yhdeltä ihmiseltä kokonaisen päivän. Tuloksen saaminen kestää 3-4 päivää. Prosessi on tosi hidasta, kallista ja kuormittaa järjestelmää turhaan sillä moni on ehtinyt parantua ennen tuloksen saamista. Siksi testausta ei enää tehdä ilman painavaa syytä.

  Meillekin tuli kotiin arkkikaupalla sikainfluenssa-tiedotteita.
  Yskitään hihaan lenssua odotellessa.

 5. Miira on Syyskuu 2nd, 2009

  Kiitos Pia selvennyksestä. Olisihan se pitänyt arvata, että koska kyseessä on sikaflunssa niin tietenkin näyte otetaan kärsästä;-)