Hiljaista, myös kalkkunankasvattamoissa

Kävimme Juvan seudulla lomailemassa. Suomi on kaunis maa, täältä löytyy lumoavia matkakohteita. Erämaa-alueella, kallioiden keskellä suojaisassa poukamassa, sijaitsee Kariniemen hiekkaranta. Laskeuduimme jyrkkiä askelmia alas Saimaan Luoterin rannalle. Hiekka oli hienoa ja vesi kirkasta. Kun Etelä-Suomen rannat täyttyvät tungokseen asti ihmisistä, täällä sai olla rauhassa. Muutoinkin elämälle on enemmän sijaa. Koskemattoman luonnon keskellä vaeltaminen ja asumattoman järviseudun halki souteleminen ovat mykistäviä kokemuksia.

Surullista, että elannon hankkiminen voi olla vaikeaa monin paikoin täällä Suomessakin. Juvan seudulla oli toimivia kalkkunankasvattamoita, mutta kun liha-alan yritys ryhtyi saneerauksiin, kymmenkunta kasvattajaa joutui luopumaan elinkeinostaan. Isot hallit seisovat tyhjillään; on halvempaa tuoda kalkkunan lihaa ulkomailta.