“Uskallusta vanhemmuuteen”

Nurmijärven kunta järjesti seurakunnan kanssa yhteistyössä kasvattajien illan. Klaukkalan kirkon seurakuntasali oli ääriään myöten täynnä, kun psykologi Keijo Tahkokallio peräsi uskallusta vanhemmuuteen.

Mitä se tarkoittaa? Voimia olla vahva, välittävä ja johdonmukainen vanhempi. Psykologi painotti, että vanhemman ei tarvitse olla kiva, ei tarvitse myöntyä lapsen oikkuihin, on uskallettava sanoa ei, on uskallettava olla aikuinen. Keijo Tahkokallio peräänkuulutti säännöllistä unen ja ruoan merkitystä, koulutehtävistä huolehtimista, omien tavaroiden ja jälkien korjaamista, perheen yhteistä ateriointia ja karkkipäivää vain kerran viikossa. Nämä tuntuvat selkeiltä ja yksinkertaisilta asioilta, mutta eivät ilmeisesti ole. Tuskin satapäinen joukko huvikseen tulee paikalle kuuntelemaan ohjeita kasvatuksesta.

Joku äiti uskaltautui kysymään: “Entä jos annan lapselleni vähän karkkia joka päivä, toiminko silloin väärin?” Psykologi vastasi, että se on väärin. Lapsen pitää oppia kestämään pettymyksiä. Vain näin voidaan saavuttaa hyvä elämä. Tosielämässä joka päivä ei ole karkkipäivä.

Tahkokallio puhui myös sressihormoneista – ryhmätilanteissa stressihormonit kohoavat. Jos lapsi joutuu viettämään päiväkodissa pitkiä päiviä isoissa ryhmissä, stressihormonit nousevat korkealle. Päiväunien merkitys on tärkeä pienille lapsille, päiväunet laskevat stressihormonit taas alas.

Eräs äiti ihmetteli, miksei Suomessa oteta mallia Ruotsista, jossa lapsilla on korkeintaan kuusituntisia päiväkotipäiviä. Aiheeseen on tarttunut myös Lapen (lapsiperheiden etujärjestö) Nurmijärven jaosto. Keväällä järjestetään Nurmijärvellä keskustelutilaisuus, kuinka lapsille saataisiin lyhyempi “työpäivä”.

Luento kääntyi lopuksi puheeseen nuorten pahoinvoinnista.
Tahkokallio kertoi, että suomalaisnuorille tehdään alkoholimyrkytysten aiheuttamia vatsahuuhteluita 50 kertaa enemmän kuin esim. amerikkalaisnuorille. Mitä tämä kertoo yhteiskunnastamme? Toisaalta uuden tutkimuksen mukaan nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt Suomessa. Mutta ilmeisesti sitten ne, jotka juovat, juovat paljon. Miksi?