“Yrittänyttä ei laiteta”

Tämä tarkoittanee, että yrittäminen kannattaa aina – se nähdään myöhemmin.

Päätin siis alkaa yrittäjäksi. Ensimmäinen asia päätöksen jälkeen oli miettiä, mikä on liikeideani eli mitä ryhdyn tekemään. Olin viihtynyt kirjakaupassa erinomaisesti ja tavannut päivittäin kiinnostavia ihmisiä, joten ajattelin jatkaa jo keksityllä idealla: myydä kirjoja, papereita, askartelua, käsitöitä ja muuta sälää.

No niin – liikeidea oli valmis. Sitten liiketoimintasuunnitelma.. Tämä sana sai minut kiristelemään hampaitani ja oli alun suurin vastus. Onneksi kirjanpitäjäanoppini tuli apuun. Yhdessä pyörittelimme numeroita ja mietimme lukuja. Lopulta saimme aikaan suunnitelman. Laskelmien lisäksi tein kirjallisen selostuksen aikeistani.

Yrityksen perustamisesta löytyy netistä hyviä vinkkejä. En ole aiemmin ollut yrittäjänä, joten voisin hakea starttirahaa. Starttirahalla tuetaan uusia yrittäjiä alkuun. Tuesta päättää TE-keskus. Soitin työvoimatoimiston ajanvaraukseen ennen joulua. Aika menisi joulun jälkeen tammikuulle ja ennen sitä minun tulisi käydä Uusyrityskeskuksessa.

Tammikuun alussa vierailin Uusyrityskeskuksessa esittelemässä suunnitelmiani. Sain hyviä vinkkejä ja tarkempia laskelmia.

Sitten TE-toimistoon. Ajattelin asioiden olevan kunnossa, mutta yllätys oli, että lisäselvityksiä vaadittiin: omistan pikku läntin peltoa ja minun piti kirjallisesti vakuuttaa, ettei tämä heinäpelto ole suurta bisnestä minulle. Niinikään selkisi, että hallitusjäsenyys toisessa yrityksessä (vaikkei tästä saisi palkkaa ym. tuloa) saatettaisiin tulkita yrittäjyydeksi ja siinä tapauksessa evätä starttiraha. Minulle varattiin uusi aika parin viikon kuluttua ja sain nivaskan papereita kotiin täytettäviksi. Kirjailin kaavakkeita parhaani mukaan ja toimitin hetimiten eteenpäin. Helmikuun alussa, kun minulla oli uusi aika TE-keskuksessa kuvittelin paperitöideni tuottaneen tulosta. Ajattelin, että vihdoin hommat luistavat eteenpäin. Mutta selkisi, että paperini ovat jossakin selluloosaviidakossa odottamassa käsittelyä.

Jos starttiraha jää saamatta niin sitten kituuttelen ilman sitä eteenpäin. Mutta jotain pitää jo tapahtua. Siispä rekisteröidyin yrittäjäksi alkuviikosta.